Cuma, Mart 14

TEN TEN ( TIN TIN)

10 Haziran 1929 George Remi(Herge) tarafından yaratılmıştır. 20. Yüzyıl Avrupa karikatürünün en popülerlerindendir. 50 farklı dile çevrilmiş 200 milyondan fazla kopya satmıştır. Temiz ve etkileyici tarzda çizilmiştir.Hümanist fikirler barındırır, fantazi, gizem, politik olaylar ve bilim kurgu öğeleri içerir. Çok engin bir inceleme ve araştırma sonucu yaratıldığı için gerçekçi bir izlenim bırakır. Özellikle yetişkin okurlar 20. Yüzyıl politikası ve tarihine yapılan atıflardan dolayı büyük keyif almaktadır. Genel kurgusu öncelikle bir gizem ortaya atıp , mantık yardımıyla onun çözülmesi şeklindedir.İlk yaratılması Mussolini hayranı Editör Wallez’in gazetede Remi’den iyilik için tüm dünyada mücadele eden genç, katolik bir muhabir yaratmasını istemesiyle başlar. Tintin karakterin de George ‘un Belçika ordusundaki subay kardeşi Paulden de etkilenilmiştir.
Bu karakteri yaratan kültür :Kolonyal Belçika ,Fransız, 1.Dünya savaşı faşist, diktatör iktidarlar. Zamanına göre düşünce biçimi şekillenmiş, siyasetten soyutlanmış, faşizm eleştirisine bürünmüştür.
Siyasi etki: Sovyet Sosyalizmi, Belçika Kolonyalizmi, Faşizm,Hristiyanlık ,Japon Kolonyalizmi, 2 Kutuplu dünya düzenindeki uzay teknolojisi rekabeti, ileri Avrupa demokrasileri tarafından Kongoda geçen hikayede ırkçılık yaptığı düşünülerek faşist olarak betimlenmiş ve zaman zaman yasaklanmıştır.
Zamanın siyasi olaylarından etkilenmiş, İlk kitap Sovyet sosyalizmini ve 1929 daki açlığı işlemiş.” The Blue Lotus”, 1934 deki Çin Japon savaşındaki Mukden kazasından esinlenmiştir. “King Ottokar's Sceptre” hitlerin Avusturyayı ele geçirmesi The Calculus Affair ve Destination Moon ‘un soğuk savaştan etkilendiği söylenebilir The Blue Lotus’u yazarken tüm kitaplarında olduğu gibi derin bir araştırma yapmış ve Belçika ‘da sanat eğitimi gören Chang’den Çin kültürünü öğrenmiştir. Kolonyal Avrupanın Japon imparatorluğu lehinde düşünmesine rağmen Herge’in kitabı koyu bir Anti-Emperyalist mesaj içerir. Hatta Japon diplomatları bunun için Belçika Dışişlerini protesto etmiştir.
Remi bir izci olduğu için karakteri İzci hareketi ahlakından esinler taşır. Amerikan buluşu konuşma balonlarını kullanmıştır.Savaş sırasında Remi politikadan uzak konular işlemeye dikkat ettiği halde, savaş sonrası kaotik ortamda ise 4 farklı grup tarafından Nazi/ Rex sempatizanı olarak tutuklanmıştır. Gerçekte ise savaş öncesi çizgileri Faşizm eleştirisi içermektedir.Savaş zamanında direnişçi ve yayıncı olan Raymond Leblanc ona Nazi karşıtı içeriğin çizgilere ulaşmasını sağlayacak finansal desteği sağlamıştır.
Büyük finansal başarı sayesinde ilerleyen zamanlarda, Herge dünyayı gezme ve inceleme fırsatı bulmuştur.Şimdiye kadar bir çok animasyon ve filmi çekilmiştir. Peter Jackson - Steven Spielberg in 2009 da sonlanacak film projesi bulunmaktadır.
Her ne kadar muhabir olarak görünse de Ten ten bir ajanın sahip olduğu bütün yeteneklere sahiptir ve başından bu doğrultuda olaylar geçer. Çin’den, Amerika’ya hatta Ay’a kadar bir sürü ülkede maceraları geçen bu karakteri seçmemdeki en büyük faktör 20. yy tarihine ışık tutması ve Avrupa’nın diğer dünyaya bakış açısını büyük ölçüde yansıtmasıdır.

0 yorum: